در کمیسیون خدمات شهر مطرح شد
چشم امید شهرداری سیرجان به نیوجرسی
ناصرصبحی
سد معبر یکی از مشکلات جاویدان شهر سیرجان است. تاکنون تغیر مداوم شهرداران مرکزی و شهرداران مناطق و رفتوآمد اعضای مختلف شورا، تاثیر محسوسی روی رفع سدمعبر در مناطق مرکزی شهر نداشته است. اینبار شهرداران مناطق دوگانه سیرجان در کمیسیون خدمات شهر، وعدههای متفاوتی میدهند و از رفع این مشکل در سال جاری سخن میگویند. جلسه کمیسیون خدمات شهر روز گذشته و با ابتکار طاهره جهانشاهی، عضو شورای شهر و رییس کمیسیون خدمات شهر، با حضور شهرداران مناطق دوگانه سیرجان برگزار شد تا موضوع سدمعبر واکاوی شود. محمد افصحی، شهردار منطقه یک معتقد است مغازهداران میتوانند تا یک متر از جلوی مغازه خویش را با گذاردن وسایل و اجناس تصرف کنند اما سجاد مصلایی، شهردار منطقه دو همین میزان را نیز غیرقانونی میداند اما ترجیح میدهد وارد بحث نشود.
جهانشاهی: موضوع این جلسه بحث سد معبر است و چرایی وجود این مشکل.
افصحی: ما کمبود نیرو داریم اما کار انجام میشود. هرچند این معضل در همه شهرها وجود دارد. مثلا در شیراز در بر بلوارهای اصلی ماشینهای میوهفروش و دستفروشها ایستادهاند.
جهانشاهی: آنها در حاشیه شهر هستند ولی ما داخل شهر این مشکل را داریم.
افصحی: موارد سدمعبر مانند دستفروشی بیشتر در خیابان بازار است. ماشینهای میوهفروشی مرتبا جمع میشوند اما تا رویمان را آنطرف میکنیم، دوباره بازمیگردند. باور کنید در طول سال ما چندین تن میوه گرفته شده از ماشینهای میوهفروشی که غیرقانونی سدمعبر میکنند را به اداره بهزیستی یا کمیته امداد میدهیم. آخر کار نیز هر کار میکنیم، اوضاع درست نمیشود. مغازههای میوهفروشی چون عوارض میدهند، شاکی هستند که چرا یک دستفروش بدون پرداخت عوارض دارد کار میکنند. آنها خبر ندارند بچههای ما در بحث سدمعبر به طور جدی تلاش میکنند. حتی در چند قسمت شهر چند بازارچه...
جهانشاهی: از بازارچهها استقبالی نشد.
مصلایی: ما دو جلسه داشتیم که اولی در مورد بازارچهها بود. در جلسه دوم، چهار بخش را در منطقه یک و دو جا را در منطقه دو مشخص کردیم و گفتیم ماشینها در این مناطق میتوانند بایستند. به عنوان مثال یکی از آن بخشها روبهروی پارک آباده در کمربندی بود. باقی جاها نمیایستند و تا جایی که میشد، جمعآوری شدند اما باید یک نکته را قبول کنیم که تعداد نیروها کم و وسعت شهر خیلی زیاد است. من و آقای افصحی هرکدام تنها یک نیروی سد معبر داریم.
افصحی: بچهها سدمعبرهای بلوار امام رضا را جمع میکنند و میروند خیابان سیداحمد خمینی. تا برمیگردی، میبینی آنها نیز برگشتهاند و دوباره سد معبر کردهاند. اگر در جریان کار قرار بگیرید، بهتر متوجه میشوید. تنبیه یا جریمه کردیم اما متاسفانه...
جهانشاهی: ارگانهایی مثل راهنمایی و رانندگی با شما همکاری میکردند؟ مشکل یا درگیری با عوامل ایجاد سد معبر پیش نمیآمد؟ در جواب افصحی و مصلایی میگویند: معمولا در درگیریها کمک کردهاند.
جهانشاهی: پس فقط کمبود نیرو باعث شده این موضوع را نتوانید کنترل کنید. در یک جلسه، مطرح شد که جایی برای دستفروشها مشخص شود تا به جای جلوی بازار، در مکان دیگری کار کنند.
مصلایی: من در این مورد مصاحبهای با پاسارگاد داشتم. پیشنهادی هم دادم اما متاسفانه استقبالی از سوی شورا نشد. گفتم مثل بندر یا شیراز جایی برای دستفروشها مشخص کنیم که بروند آنجا. اما نکته این است که دستفروشهای ما در خیابان امام هستند و نمیشود بگوییم بروید مثلا کنار شهربازی؛ چون از بازار نمیروند. ما گفتیم جایی نزدیک خیابان امام باشد و به طور مشخص، پارکینگی که در ابتدای خیابان قرار دارد و یا جایی در پشت بازار. در این مورد صحبت هم شد و در طرحی برای بازار که تهیه شده بود، جایی را برای دستفروشان مشخص کردند تا در ساعات مشخصی کار کنند و در باقی اوقات به عنوان پارکینگ ماشینها استفاده شود اما متاسفانه هنوز هیچ اتفاقی نیفتاده است.
جهانشاهی: کدام قسمت طرح مشکل و گیر داشت؟
مصلایی: قرار بود از سمت مسئول کار و آقای شهردار پیگیری شود. من این پیشنهاد را به صورت مکتوب هم دادم. من معتقدم این بازارچه باید در شبها برگزار شود. چرا؟ چون دستفروش در تابستان زیرآفتاب است و در زمستان توی سرما و زیر بارندگی. اگر بازارچه شب برگزار شود، هم دستفروش راحتتر است و هم بعد از مدتی برای مردم نیز جا میافتد. شاید در ابتدای کار، 2، 3 ماهی استقبال نشود اما در نهایت این مکان تبدیل به جایی مثل بازارچه 22 بهمن بندرعباس یا خیابان زند شیراز میشود که از 11 شب تا 4 صبح بساط پهن میکنند و مردم نیز میروند و خرید میکنند. مثلا ما میتوانیم بگوییم از 8 شب تا یک بعد از نیمهشب بازارچه برقرار باشد و بعد هم در را میبندیم. حتی بساط دستفروش میتواند توی بازارچه بماند و هیچ مشکلی ندارد.
جهانشاهی: پس شما این موضوع را طی یک نامه و در قالب پیشنهاد ارایه کنید تا کار پیگیری شود.
مصلایی: بله، ما قبلا این نامه را زدیم. یکی دیگر از موارد سد معبر که مطرح شد؛ بحث جمعکردن سایهبانهایی بود که مغازهداران در جاده شیراز نصب کرده بودند. این موضوع در سال 98 محقق شد. البته اصولا میگویند کارها به گونهای باشد که در ایام عید خودش را نشان دهد اما در آستانه عید، با آمدن کرونا کار ما مقداری عقب افتاد که در نهایت تا روز پنجشنبه گذشته، تمام سایهبانهای مغازههای جاده شیراز جمع شد. آنها آمده بودند روی پیادهرو سایهبان زده و در دو طرف سایهبان، توری کشیده بودند. یعنی زیر سایهبان مانند داخل مغازه شده بود و جلوی سایهبان نیز یک توری بود که شب، موقع بستن مغازه، توری را میبستند. عملا پیادهرو تبدیل شده بود به جزوی از مغازه.
افصحی: اسمش این است که کاسبی میکنند اما برخی از آنها در مغازههاشان کارهای دیگری میکنند.
مصلایی: بله. ما توریها را جمع کردیم و حالا وسایلشان در آفتاب است. یک مهلت 48 ساعته از ما خواستند که جمع کنند. این مدت نیز تا فردا (دوشنبه) تمام است. بعد از این نیز از سهشنبه یا چهارشنبه سمت میدان 17 شهریور میرویم. با توجه به دستوری که از آقای دادستان گرفتیم، سایهبان جمع میشود. مغازههایی هم که داخلشان خالی است و مغازهدار وسایلش را بیرون مغازه گذاشته، جمع میشود. من تمام این موارد را در مصاحبه با پاسارگاد قول داده بودم اما برخی از موارد به دلیل برخی وقایع انجام نشد که از این بابت عذرخواهی میکنم. انشالله بحث جمعکردن سایهبانهای میدان 17 شهریور تا 10روز آینده اتفاق خواهد افتاد. یک نکتهای که میخواستم در اینجا مطرح کنم، بحث گذاشتن بلوکهای نیوجرسی (بلوکهای بتنی) است که جلوی مغازهها میگذاریم و برخی از مردم ناراضی هستند. ما بلوکهای نیوجرسی را در مغازههایی گذاشتیم که عوارض معوقه بالای 3 سال دارند. فردی که عوارض 98 تا 99 را پرداخت نکرده، ما با همان اخطار معمولی کار را انجام میدهیم اما مواردی هستند که از 6 تا 8 سال معوقه عوارض خود را به شهرداری پرداخت نکردند. ما ابتدا یک اخطار 48 ساعته برای پرداخت عوارض به آنها دادیم، در مرحله دوم اخطار 72 ساعته میدهیم و پس از آن بلوک نیوجرسی میگذاریم. حتی آن موقع نیز اگر مالک بگوید الان میروم و عوارض را پرداخت میکنم، ما میگوییم بلوک را میگذاریم و همینجا منتظر میمانیم. شاید از هر 10 مورد، 7 بار این اتفاق افتاده است. اگر ما این کار را نکنیم، نمیتوانیم عوارض معوقهمان را بگیریم. اداره دارایی میگوید؛ باید از این تاریخ تا آن تاریخ اظهارنامه پر کنید، همه مردم بلافاصله میروند. من که کارمند هستم، هر برج دارایی از روی حقوقم مالیات کم میکند و اعتراضی نیست. شهرداری که باید آسفالت کند، جدول بگذارد، فضای سبز ایجاد کند، روشنایی پارکها را تامین کند و... وقتی میخواهد عوارضش را بگیرد، همه ناراحت میشوند. عوارض باید ماهیانه پرداخت شود. قبض تلفن شما بشود 50 هزار تومان، صبح تلفنتان یکطرفه خواهد شد، قبض اداره برق را پرداخت نکنی، صبح میآید و قطع میکند. خواهشی که از مردم داریم این است که با شهرداری همکاری کنند. این عوارض تبدیل به همان بودجهای میشود که برای شهروندان امکانات و خدمات فراهم میکند و اینکه عوارض را پرداخت نمیکنند، کملطفی است.
افصحی: ما اهرمی نیز برای گرفتن عوارض نداریم.
جهانشاهی: این بلوکهای نیوجرسی باعث ایجاد سد معبر نمیشوند؟
مصلایی: خیر. کوچک هستند. بلوکهایی که شهرداریهای تهران، اصفهان یا مشهد استفاده میکنند، ارتفاعشان 4 متر است در 4 متر به طول یک متر. میگذارند جلوی مغازه و فرد هیچکاری نمیتواند بکند. یک سوپرمارکت در خیابان ولیعصر هست که 10 روز است بلوک نیوجرسی را جلوی مغازهاش گذاشتهایم، نزدیک به 20 میلیون بدهی دارد اما پرداخت نمیکند. من به آقای شهردار نیز گفتم درخواست سه تا بلوک نیوجرسی در ابعاد مورد استفاده شهرداری تهران را میدهم که کار را راحتتر کند.
جهانشاهی: یعنی مغازه ایشان باز است؟
مصلایی: بله، باز است. این اهرم در مورد برخی از مغازهداران جواب نداده.
جهانشاهی: چگونه وارد مغازه میشوند؟
افصحی: از بغل یا بالای بلوک عبور میکنند.
جهانشاهی: روش پلمب کردن چه؟ نمیشود از آن استفاده کرد؟
مصلایی: پیگیر این موضوع هستیم.
افصحی: برای پلمب باید به کمیسیون ماده 77 برود.
مصلایی: به دلیل روال طولانی کمیسیون ماده 77، استفاده از این راه بسیار زمان میبرد. به طور مثال الان برج 7 است تا من بخواهم از کمیسیون 77 نتیجه بگیرم، میشود برج 12 سال بعد.
جهانشاهی: میتوانیم خارج از کمیسیون و خیلی راحت مجوز پلمب بگیریم.
مصلایی: بله، اینکار را نیز میتوانیم انجام دهیم.
افصحی: اگر پرونده به کمیسیون ماده 77 برود، یکی از اعضای اصلی آقای دادستان است که میتواند کمک کند. من 70 پرونده معوقه متعلق به ادارات، مسکونی و تجاری دارم.
جهانشاهی: باید به گونهای به گوش آنهایی که عوارض را پرداخت نمیکنند، برسانیم که اگر با شهرداری تسویه نکنند، از طریق کمیسیون ماده 77 اقدام خواهیم کرد.
مصلایی: ما از 20 تا 30 روز دیگر، طرح عوارض منازل را کلید میزنیم. مانند قبض آب و برق تحویل داده خواهد شد و در قانون نیز آمده که در صورت عدم پرداخت، شهرداری میتواند از طریق اداره برق، برق ملک را قطع کند.
افصحی: ما در حال شروع طرح از محیاشهر هستیم و امیدوارم خودشان مراجعه کنند تا مجبور نشویم از راه دیگری استفاده کنیم. برای جمع کردن سایهبانها که خیلی مقاومت کردند.
جهانشاهی: کار جمعآوری سایهبانها تمام شده؟
افصحی: البته تعدادی از خیابانها مانده است. ما تاکنون این طرح را در خیابانهای امیرکبیر، ابومسلم، ولیعصر، محیاشهر، دهخدا، شهید نصیری، مقداد و... اجرا کردهایم.
مصلایی: این مناطق جزو مواردی بودند که خیابانهایشان آسفالت شد و در حین آسفالت، سایهبانها نیز جمعآوری شد و دیگر اجازه نمیدهیم نصب کنند.
یکی دیگر از سوالهای پاسارگاد در مورد ایجاد سد معبر در پیادهرو از سوی نمایشگاههای اتومبیل است. این موارد را حتما با بلوک نیوجرسی جمع خواهیم کرد. تا انتهای سال کاری خواهیم کرد که در پیادهروها دیگر ماشینی پارک نشود. البته ما در سال 98 هم اقدام کردیم اما نتیجهای عایدمان نشد.
جهانشاهی: چرا؟
مصلایی: ما با راهنمایی و رانندگی در مورد خیابان خودمان (حدفاصل چهاراه خواجهنظام تا میدان شهرداری منطقه 2) صحبت کردیم و آمدند و دانه به دانه 50، 60 هزار تومان جریمه کردند. بنگاهدار به راحتی یک میلیون میکشد روی ماشین و به جای آن 50 هزار تومان، یک میلیون درمیآورد. بنابراین با استفاده از جریمه نمیشود کاری کرد. اگر بلوک نیوجرسی بگذاریم، دیگر ماشینش را نمیتواند داخل بنگاه ببرد و باید کنار پیادهرو بماند. یک یا دوبار این اتفاق میافتد و اگر ماشین را جمع نکند، با جرثقیل حمل کرده و میبریم. این راه خیلی راحتتر از جریمه است. چون بنگاهدار جریمه را یا روی ماشین میکشد یا به خریدار میگوید خودت برو و خلافیاش را بگیر. ما سال گذشته در مورد 20 بنگاه روش جریمه را اجرا کردیم اما حتی یک ماشین هم از پیادهرو جمع نشد. مامور راهنمایی و رانندگی میآمد و همه را جریمه میکرد، برخی ماشینها را جمع میکردند اما صبح دوباره همان وضع بود و برخی دیگر هم اصلا برایشان مهم نبود و به مامور میگفتند بنویس و بگذار روی ماشین، خریدار پولش را میدهد. امیدواریم امسال و با استفاده از روش جدید این مشکل را رفع کنیم.
جهانشاهی: ماشینهایی که میوه میفروشند، ارتباطی به اصناف ندارند؟ چون قرار بود اصناف این افراد را در لیست داشته باشند و...
مصلایی: اصناف باید پیگیرتر از شهرداری باشد زیرا صنف میوهفروشها بیشتر از این موضوع شاکی هستند. اصناف باید بگوید بیا با شهرداری همکاری کن اما اصلا برایش مهم نیست. من نمیدانم دلیلش چیست ولی ما تا جایی توانستیم جمع کردیم. طرف میرود توی کوچه و وقتی ما میرویم دوباره برمیگردد. ماشین را پارک میکند، یک سبد میوه میگذارد پایین و یک ترازو هم میگذارد کنارش و تمام. خب تا مامور ما به سایر نقاط شهر سر بزند و دوباره بازگردد تا بررسی مجدد کند، 4 ساعت گذشته و فروشنده در این مدت فروشش را انجام داده است.
افصحی: انبار ما پر از ترازو و سایر موارد است.
مصلایی: بله. در انبار ما بالغ بر 50 عدد ترازو داریم که از 7، 8 سال پیش جمع کردیم و طرف حتی دنبالش هم نیامده است.
جهانشاهی خطاب به خبرنگار پاسارگاد: شما هم اگر سوالی دارید مطرح کنید.
پاسارگاد: مهمترین مورد سد معبر که امروز به آن اشاره نشد، سد معبری است که مغازهداران عاملش هستند. از گیتینورد و آیتالله سعیدی تا وحید و محیاشهر، شاهدیم که برخی از مغازهداران با پهن کردن اجناس در پیادهرو، معبر متعلق به عابر پیاده را از آن خود کردهاند. در اینجاها دیگر اصلا بحث دستفروش یا میوهفروش دورهگرد نیست.
افصحی: ما تا سقف یک متر از جلوی مغازه را میتوانیم به مغازهدار بدهیم تا کار کنند. تا یک متر مشکلی ندارد ولی بیشتر از این دیگر...
جهانشاهی: یعنی این کار قانونی است؟
افصحی: تا یک متر را بله، در اختیارشان میگذاریم.
مصلایی: قانونی نیست.
جهانشاهی: بله، قانونی نیست. من در کمیسیون نظارت بر اصناف هم بودم و میگفتند مغازهدار صرفا باید از فضای داخل مغازه استفاده کند و نمیتواند وسایل را بیرون مغازه بگذارد.
افصحی: بله درست است اما این یک ارفاق است. در واقع داریم به آنها کمک میکنیم. فرض کنید یک صنف ناچار است به خاطر اینکه نوع جنسی که میفروشد، دیده شود، یک قطعه را بیرون مغازه بگذارد. بنابراین تا یک متر ایرادی ندارد. من 25 سال در شهرداری هستم و البته جایی ندیدم و نخواندم که این متر را میتوان واگذار کرد اما نوعی ارفاق است و من خودم این کار را میکنم.
جهانشاهی: پلاستیکفروشهای خیابان آیتالله سعیدی خیلی بیشتر از یک متر را گرفتهاند زیرا هم جلوی مغازه و هم سمت دیگر پیادهرو اجناسشان را گذاشتهاند.
افصحی: خُب متاسفانه رعایت نمیکنند و مجبوریم کامل جمعشان کنیم.
جهانشاهی: پس شما تذکری در این رابطه بدهید.
افصحی: مرتب تذکر میدهیم. در محیاشهر بچههای ما درگیر شدند و حتی کارشان به پاسگاه کشید. نیروی من قسم میخورد و میگوید با زن و بچهام در حال عبور بودم که تعدادی شروع کردند به من فحش دادن .
مصلایی: من اعتراف میکنم در مصاحبه قبلی با پاسارگاد گفتم که خیابان امام جنوبی را سر و سامان میدهم اما نشد. امسال به یاری خداوند سعی میکنم این موارد را جمع میکنم.
جهانشاهی: شما گفتید میدان 17 شهریور را تا نیمه اول شهریور جمع میکنید؟
مصلایی: تا 10 روز آینده بلااستثنا باید جمع شود.
افصحی: من در منطقه یک، جز میوهفروشها سد معبر خاصی ندارم.
مصلایی: من به آقای افصحی هم گفتم که در اجرای این طرح، شهرداریهای مناطق باید هماهنگ باشند و همزمان اقدام کنند. دفعه قبل که میخواستم سد معبرهای خیابان امام را جمع کنم، مغازهداران میگفتند 2 تا از مغازههای خیابان آیتالله سعیدی را جمع کن تا ما هم جمع کنیم و یا مغازهداران خیابان آیتالله سعیدی به شهرداری منطقه یک میگویند میز میوه میوهفروشهای خیابان امام را جمع کنید تا ما هم جمع کنیم. بنابراین باید هماهنگی شود که شهرداری منطقه 2 سد معبرهای خیابان امام و شهرداری منطقه یک معبرهای خیابان آیتالله سعیدی را همزمان جمع کنند تا حرفی نماند. من قبلا هم این قول را به مردم و پاسارگاد داده بودم اما متاسفانه نشد ولی راهکار بلوک نیوجرسی باعث شده راحتتر به اهداف قانونی شهرداری برسیم زیرا گرفتن عوارض و جمع کردن سدمعبر یک اقدام قانونی است.
پاسارگاد: در مصاحبه قبلی گفته بودید که جمعکردن میزها برای میوهفروشان مهم نیست زیرا دوباره میز میسازند و بساط میکنند. راهکار جانشین شما چیست؟
مصلایی: پلمب مغازه. با واحد حقوقی نیز صحبت کردیم پیگیر شوند و دستور لازم را از آقای دادستان بگیرند. سال 98 به اندازه 4 یا 5 عدد 10 تن، میز برش خورده را بردیم اما حتی طرف دنبال میزش نیامد. از بس گذاشتن جنس در معبر برایش سود دارد اهمیتی نمیدهد و میز جدید میسازد. راهکار دیگری که پارسال نیز استفاده شد، بحث جریمه سد معبر بود. مثلا ما آمدیم جریمه یک ماه مغازهدارانی که با میز، موجب سد معبر میشدند را حساب کردیم که این رقم در خیابان امام بالغ بر 2 میلیون و 500 هزار تومان شد. در میدان 17 شهریور نیز بسیاری سدمعبرشان را جمع کردند و نهایتا به قول آقای افصحی همان نیممتر را استفاده میکنند. در این خیابان، به طور مثال تشکفروشیها هر دو طرف پیادهرو را گرفته بودند که آنجا نیز کمترین رقم 2 میلیون و 500 هزار تومان بود و در نتیجه کمکم رفتند عقب. بعد از آن نیز نوبت خیابان امام بود که متاسفانه به کرونا خوردیم. امسال سه راهکار بُرش میز و...، عوارض و بلوک نیوجرسی را داریم و اگر این سه مورد جواب نداد، نوبت پلمب مغازه است.
پاسارگاد: گفتید دچار کمبود نیرو در بحث مبارزه با سد معبر هستید و هر شهرداری تنها یک نیرو دارد.
افصحی: خیر. منظور ما این بود که خدمات شهر، دو نیروی سد معبر دارد که البته نیروهایمان کمتر شدهاند. (رو به مصلایی) شما چند نیرو دارید؟
مصلایی: یک نفر.
افصحی: نیروها تقسیم میشوند. مثلا ما پلیس ساختمانی داریم...
مصلایی: پلیس ساختمانی که جدا است. سد معبر همیشه 2 نیرو داشت اما یکی از نیروهای پلیس ساختمانی بازنشست شد و رفت، نیرو ندادند، ناچار شدیم از نیروهای سدمعبر جایگزین کنم. خودتان تصور کنید منطقه 2 به این وسعت، تنها یک نیرو و یک ماشین دارد.
پاسارگاد: با شهردار در این مورد مکاتبه شده؟
مصلایی: بله. اگر قرارداد پیمانکار رفتوروب منطقه یک بسته شود، 60 نفر نیرو آزاد میشوند و از 5، 6 نیرو به ما و همین تعداد به شهرداری منطقه یک اضافه میشود و شاید وضع خیلی بهتر شود.
پاسارگاد: در مورد سد معبر تعمیرکاران چه؟
افصحی: ما اکثر شغلهای مزاحم را از شهر جمع کردیم و تعمیرکاران، برای خود شهرک دارند. تعدادی ماندهاند که به آنها اخطار دادیم. البته باید به این تعمیرکاران زمین واگذار کنند تا جابهجا شوند.
مصلایی: باید اصنفاف به شهرداری کمک کند. چون تعمیرکاران نیز جزو صنوف مزاحم محسوب میشوند. البته تعمیرکاران فقط در شرایطی که مشتری داشته باشند، سد معبر ایجاد میکنند اما برخی از صنوف تمام مدت سد معبر دارند.