گفتوگو با مدیر روابط عمومی دانشکده علومپزشکی سیرجان
نقش دوسویه روابطعمومیها بین سازمان متبوعشان و رسانهها
پاسارگاد
27 اردیبهشت روز روابط عمومی و ارتباطات نام گرفته است. به همین بهانه و به منظور بررسی کوتاهی از وضعیت روابطعمومیها در شهرستان سیرجان خصوصا ابعاد اطلاعرسانی و ارتباط با رسانهها توسط ادارات، نهادها و شرکتهای اقتصادی، با سیدعلی آتشیپور مدیر روابطعمومی دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی سیرجان به گفتوگو نشستیم که در ادامه میآید. وی دانشآموخته رشته روابطعمومی با گرایش امور رسانه است و علاوه بر یک دهه فعالیت خبرنگاری و روزنامهنگاری، مدت پنج سال مسئولیت روابطعمومی دانشکده علوم پزشکی سیرجان را بر عهده دارد.
مهمترین وظیفه امروزه روابطعمومیها را چه میدانید؟
جدای از اینکه وظایف درونسازمانی روابطعمومی ادارات، نهادها و شرکتهای اقتصادی چیست، از مهمترین وظایف آنها که جزو کارکردهای برونسازمانیشان مدیریت نظام ارتباطی سازمان متبوعشان، اطلاعرسانی دقیق، صحیح، سالم به مردم و مخاطبان و ارتباطی مناسب و موثر با رسانهها است. البته در سیرجان میتوان گفت این وظیفه ذاتی روابطعمومی به یک چالش تبدیل شده است.
چرا ؟
نمیتوان همه ضعفهای اطلاعرسانی، ارتباط با رسانه و مخاطب را بر گردن روابطعمومیها انداخت. تفکر مدیریتی حاکم بر آن اداره یا سازمان بر عملکرد روابطعمومیها در تحقق اهدافشان تاثیر فراوان دارد. وقتی یک مدیر اداره، نهاد یا سازمان ترس از دیده شدن داشته باشد، خود را در جایگاه پاسخگویی قرار ندهد، نگاه از بالا به پایین به مردم داشته باشد و ارتباط با رسانه ها را از وظایف سازمان خود نداند، حتا اگر ماهرترین روابطعمومی را هم در اختیار داشته باشد، در حوزه روابط عمومی و ارتباطات منفعل خواهد بود.
ترس مدیران از دیده شدن؟!
شاید تفکری اشتباه در میان برخی مدیران ادارات و سازمان و شرکتهای اقتصادی باشد، مبنی بر اینکه هر چه بیشتر در چشم باشند و اخبارشان در رسانه دیده شود، بیشتر مورد نظر و نشانه مردم و مخاطبان قرار گرفته و این مسئله موجب میشود تا مجبور به پاسخگویی بیشتر بوده، نقاط ضعف مدیریتی نمایانتر شده و توانایی استفاده موردی از روابطعمومی را در برجستهسازی عملکردش از دست میدهد. این تفکر یک مدیر پاسخگو که بایستی مردم را ولینعمت خود بداند، نیست. مدیرانی که از خود مطمئن هستند، مسلما در برابر هر گونه سؤال مردم و رسانهها پاسخگو خواهند بود و قبل از اینکه رسانهها به سراغ او بیایند، خود به سراغ آنها خواهد رفت. به جز دو سه دستگاه اجرایی و نهاد در شهرستان سیرجان، مابقی در طول سال حتی یک نشست خبری با رسانههای محلی ندارند. این را هم بایستی متذکر شوم که از سویی دیگر برخورد نامتعارف و غیرحرفهای برخی رسانهها با روابطعمومیها و سازمانها در برقراری این ارتباطات تاثیر منفی داشته است.
رسانهها در برقراری این ارتباط چه نقشی دارند؟
برخي روابطعموميها از رسانهها انتظار دارند فقط خوبيهاي سازمان انعكاس دهند و در مقابل نقاط ضعف سازمان را پنهان و پردهپوشي كنند و البته برخی از آنها که قدرتی هم دارند، با استفاده از اهرمهای گوناگون بر این مسئله نامیمون اصرار میورزند. اين در حالي است كه رسانهها با توجه به نقش نظارتي و تلاش براي اطلاعرساني دقيق، به دنبال دسترسي به اطلاعات صحيح هستند و بایستی مسایل را نقد کنند. اینکه گاهی این تضاد بین روابطعمومی و رسانه به نفع روابطعمومیها رقم میخورد بخشی به دلیل نگاه غلط و سلطهجویی آن روابطعمومیها و بخشی به دلیل نگاه غیرحرفهای رسانهها در جهت تحقق رسالت رسانهای است. البته مسلما ارتباط خوب و تعامل دوسویه روابطعمومی و رسانه با مباحثی که مطرح شد منافاتی ندارد. مسلما همواره دریافت آگهی و رپرتاژآگهی توسط رسانهها از روابطعمومیها بوده و در تعامل روابطعمومی و رسانه بدیهی است اما اینکه روابطعمومی یا رسانه بخواهند از این نوع تعامل سوءاستفاده کنند، فضای اطلاعرسانی به سوی نابودی میرود.
از دیگر نیازهای روابطعمومیها بگویید؟
روابطعمومیها نقش دوسويه دارند. به طوري كه از يك سو نماينده سازمان متبوع خود بوده و از سوي ديگر بایستی ارتباطدهنده و انعکاسدهنده نظرات رسانهها و مردم مطالبهگر از سازمان باشند. این نقش دو سویه کار روابطعمومی موثر را کمی سخت میکند. مسلما بایستی تخصص و تجربه از ملاکهای انتخاب روابطعمومی باشد اما میبینم همان تفکرات اشتباه گاهی در انتخاب مدیران روابطعمومی در ادارات، سازمانها و شرکتها دخیل بوده و راه را بر روابطعمومی موثر و کارآمد میبندد. انتظار رسانه از روابطعمومي انتقال صحيح اطلاعات و دسترسي آسان به اطلاعات و منابع خبري است و در اين بين روابطعمومي متخصص میتواند بهترین کارایی را داشته باشد. آموزش از نیازهای اساسی امروزه روابطعمومیهاست. برگزاری دورههای آموزشی در شهرستان با حضور مدرسان باتجربه کشوری و استانی در سیرجان میتواند کمک بزرگی به پیشرفت روابطعمومی و ارتباطات داشته باشد. در برگزاری دورههای آموزشی علاوه بر نهادهای متولی، سایر سازمانها و شرکتها هم میتوانند یاریرسان باشند.