استخرهای کشاورزی از عید تا کنون 7 قربانی گرفتهاند
استخرهای قاتل
هدی رضوانی
فصل بهار و تابستان، فصل استفاده از استخرهای مختلف برای کاهش شدت گرمای هوا و تفریح افراد است. متاسفانه همین استخرها اتفاقات ناخوشایندی را هم رقم میزنند و همهساله شاهد غرق شدن افراد بسیاری در آنها هستیم. یکی از مواردی که در ماههای گذشته بارها تکرار شده جان دادن افراد زیادی در استخرهای ذخیره آب کشاورزی است.
مالکان استخرها در صورت عدم رعایت استانداردها باید پاسخگو باشند
حادثه دلخراش غرق شدن سه نوجوان 10 تا 12 ساله در استخر آب کشاورزی روستای ایزدآباد در اردیبهشتماه یا غرق شدن مادر و کودکش در استخری در حوالی بلورد قلب هر خوانندهای را به درد میآورد. نبیالله حیدرپور رییس اورژانس سیرجان در خصوص اتفاقاتی از این دست میگوید: متاسفانه سیرجان آمار بسیار بالایی در موارد غرقشدگی در استخرها به ویژه استخرهای پلیمری که برای ذخیرهسازی آب کشاورزی استفاده میشود، دارد. وی اضافه میکند: از ابتدای سال جاری ۷ مورد فوتی ناشی از غرقشدگی به مرکز اورژانس گزارش شده که درصد بالایی از این آمار را کودکان و نوجوانان به خود اختصاص میدهند. حیدرپور در خصوص راهکارهای پیشگیری میگوید: برنامه مرکز حوادث، ریشهیابی و بررسی علت این گونه اتفاقات و برنامهریزی برای پیشگیری از بروز مجدد حوادث مشابه است. به همین منظور کارگروه سلامت در بخش حوادث غیرمترقبه دانشکده علوم پزشکی ارایه شد. وی خاطرنشان میکند: بر اساس مصوبات این کارگروه مکاتبات لازم با ادارات مربوطه از جمله جهاد کشاورزی انجام شد و مقرر گردید در کمیته بهداشت و درمان شهرستان به این موضوع به صورت جدی پرداخته شود. حیدرپور بهترین راه پیشگیری را عدم دسترسی افراد به ویژه اطفال میداند و میگوید: بهترین راه برای کاهش موارد غرقشدگی پیشگیری از دسترسی افراد خصوصاً اطفال به استخرها به همراه ایمن کردن این استخرهاست. برای ایمن کردن یک استخر کشاورزی مالک آن باید حصار مناسب نصب کند. همچنین بایستی علایم هشدار دهنده و طنابهای مورد نیاز را در سرتاسر استخر نصب کنند تا افرادی که در این استخرها گرفتار میشوند بتوانند خود را از آن خارج کنند. رییس اورژانس سیرجان خاطرنشان میکند: بر اساس قانون تنها به افرادی مجوز ساخت و بهرهبرداری از این استخرها داده میشود که استانداردهای ایمنی را رعایت کنند اما متاسفانه بسیاری از افراد بدون مجوز و رعایت استانداردهای لازم اقدام به ساخت استخر در باغهای کشاورزی خود میکنند که در بسیاری از اوقات حتی مسئولین از وجود آنها با خبر نمیشوند و عواقب بسیار بدی را نیز به همراه خواهند داشت. حیدرپور در خصوص حوادث دلخراش غرقشدگی در استخرها میگوید: دو مورد از حوادثی که تاکنون اتفاق افتاده دلخراشتر بودند؛ مورد اول غرق شدن سه کودک در یک استخر کشاورزی در ایزدآباد و مورد دیگر غرق شدن مادر و کودک در استخر در حوالی بلورد بود. مالکان استخرهای ذخیره آب کشاورزی اگر استانداردهای لازم در ساخت این استخرها را رعایت نکرده باشند، بایستی در مراجع قضایی پاسخگو باشند و عواقب این اتفاقات را برعهده بگیرند.
شنا در استخر کشاورزی حتی اگر استاندارد هم باشد، ممنوع است
محمودآبادی رییس اداره جهاد کشاورزی درباره نحوه نظارت بر ساخت این گونه استخرها میگوید: معمولاً از استخرهایی که در باغات برای ذخیره آب ساخته میشوند بازدید به عمل میآید تا استانداردهای لازم را رعایت کنند اما نباید فراموش کرد که این استخرها تنها برای ذخیره آب کشاورزی کاربری دارند و نمیتوان در آنها شنا کرد. وی اضافه میکند: متاسفانه شهروندان فراموش میکنند که این استخرها برای استفاده کشاورزی ساخته میشوند و شنا در آنها به هیچ عنوان مجاز نیست حتی اگر مسایل امنیتی و حفاظتی آن هم رعایت شود. استخری که برای شنا استفاده میشود باید مخصوص این کار ساخته شده باشد و نجاتغریق هم در محل حضور داشته باشد. وی در خصوص مدل ساخت این استخرها خاطرنشان میکند: این استخرها پلیمری هستند و جنس آنها از پلی اتیلن است. آب مدتی که در آنها بماند حالت لزج به خود میگیرد و به حالت صابونی درمیآید. شخصی که داخل این استخر بیفتد سُر میخورد و نمیتواند به لبه استخر نزدیک بشود که بخواهد خودش را نجات دهد. حتی اگر شناگر حرفهای هم باشد به علت لغزشهای مداوم بعد از نیم ساعت دچار خستگی و بیحالی میشود. محمودآبادی در خصوص اقدامات انجامشده برای فوتیهای سال جاری در استخرهای کشاورزی میگوید: پس از اعلام هر یک از موارد فوتی اقدامات لازم برای بررسی استانداردهای استخرهای مذکور انجام شد. همچنین یک کارگروه پدافند غیرعامل نیز تشکیل شد که بر اساس آن مقرر گردید دستورالعمل استفاده از استخرهای ذخیره آب کشاورزان به تمامی ادارات و نهادهای مربوطه و همچنین مالک آن ابلاغ گردد. همچنین به مالکان جهت استانداردسازی استخرها اخطار کتبی ابلاغ گردید. از طرفی به اداره آب شهری هم نسبت به ایمنسازی و تعویض دریچههای مخازن روستایی و نظارت بر استانداردسازی آن ها دستور داده شده تا از این به بعد با رعایت استانداردهای لازم و محافظت از استخرهای آب کشاورزی به منظور عدم دسترسی شهروندان برای شنا در آنها، جلوی حوادث مشابه گرفته شود.
انگار نه انگار 3 بچه غرق شده اند!
پدر یکی از 3 کودکی که در استخر آب کشاورزی ایزدآباد فوت شدند، به نمایندگی از پدر دو فرزند دیگر صحبت میکند. او چند وقت قبل از مالک استخر مذکور شکایت کرده و به نتیجهای نرسیده است. در این خصوص میگوید: هر 3 خانواده از مالک استخر شکایت کردیم اما هنوز جوابی به ما ندادند و گفتند عکسهایشان را ببرید آگاهی. بردیم و تشکیل پرونده دادیم. آگاهی میگوید پیگیر ماجرا هستیم ولی پرونده ما را به جریان نمیاندازند. معلوم نیست چه خبر است؟ چقدر زمان لازم دارند؟ مگر قانون نباید پیگیری کند؟ هیچکس جواب ما را نمیدهد. این پدر داغدار آهی از ته دل میکشد و ادامه میدهد: به کلانتری، آگاهی و دادسرا رفتیم. دادسرا گفت جواب را از آگاهی بگیرید. آگاهی هم کالبدشکافی کرده و نمونه گرفته ولی جوابی نمیدهد که پرونده در چه مرحلهای است. او به عدم توجه صاحب استخر اشاره کرده و میگوید: صاحب استخر انگار نه انگار که سه تا بچه در استخرش جان دادهاند، دنبال زندگی خودش است. استخر پلمپ نشده و دارد از آن استفاده میکند. به نظر شما نباید یک اخطار به این صاحب استخر میدادند؟ سه، چهار ماه است ما را حیران و سرگردان کردند. صاحب استخر حتی نیامد یک تسلیت به ما بگوید و ببیند چه خاکی بر سرمان شده. بچههای ما که رفتند اما تو را به خدا حداقل برای دیگران کاری کنید. این استخرها بدون هیچ نظارتی ساخته میشوند و مرتب هم قربانی میگیرند، بدون اینکه دل مسئولان به درد بیاید و برای جلوگیری از این حوادث کاری بکنند.
هفت فوتی در 5 ماه آمار بسیار زیادی برای یک شهرستان است. شهرستانی که استخر کشاورزی در آن زیاد است و اگر فکری به حال این ماجرا نشود چه بسا که شاهد تکرار در ماههای آتی باشیم. کودکان و نوجوانان زیادی هستند که به هوای شنا در دام این استخرهای لغزنده گرفتار میشوند. باید راه تکرار بر این خطر بست؛ یا با فرهنگسازی، یا با استانداردسازی، یا با توبیخ و اخطار و یا...